El Departament de Salut ha confirmat que en les últimes setmanes s’han detectat 60 casos amb afectació neurològica per enterovirus a diferents hospitals de Catalunya. Dos d’ells han estat localitzats a l’Hospital General de Granollers i posteriorment van ser derivats a diferents centres de Barcelona, on van estar ingressats durant uns dies. Hores d’ara, tots dos estan donats d’alta. 

Un dels afectats és un nen de menys de dos anys, que va requerir l’ingrès ala UCI durant uns dies. L’altre, un nadó de vuit mesos, només va estar en observació, ja que la afectació que patia era de caràcter lleu. Un dels nens anava a una escola bressol de Granollers, de manera que va ser necessari activar un protocol de desinfecció del centre.

La gran majoria de casos detectats a Catalunya evolucionen favorablement. Des del passat divendres no s’ha confirmat cap nou cas, però el Departament subratlla que cal ser prudents i cauts perquè seria prematur fer prediccions sobre l’evolució d’aquest episodi.

TRUCADES A CATSALUT

D’altra banda, des de dimecres passat i fins aquest dimarts al matí s’han comptabilitzat fins a 834 trucades sobre enterovirus al telèfon 061 CatSalut Respon. Dimecres se’n van rebre 95 i dijous 229, mentre que divendres ja només se’n van registrar 130 i dissabte 145. Diumenge les consultes van caure fins a 114 i fins a les 08.00 hores d’aquest dimarts s’han rebut 121 consultes. Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d’aquesta tipologia de virus.

La setmana passada els Departaments de Salut i Ensenyament van posar a disposició de tots els centres escolars informació detallada sobre què és l’enterovirus i les recomanacions que s’han de prendre per evitar el possible contagi; i s’ha confirmat que aquesta informació s’ha difós correctament.

ELS SÍMPTOMES

metgeEls enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus.

Arran de l’aparició d’un nombre excepcional de casos d’infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s’ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.

RECOMANACIONS

Com ja ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l’escola, i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.
Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.