Joan Carles Basi, Pere Barrios i Carles Gironés (Foto: Pimec).

Joan Carles Basi, Pere Barrios i Carles Gironés (Foto: Pimec).

Pimec Vallès Oriental ha fet balanç del 2014 i ha presentat els objectius patronals i les perspectives econòmiques per aquest any. Pere Barrios, vicepresident de la delegació vallesana, ha valorat l’actual conjuntura de la comarca destacant que “el Vallès Oriental és un dels principals motors industrials de Catalunya”.

En l’àmbit empresarial, l’any 2014 ha estat un any de moderada recuperació econòmica en el qual “s’han produït millores de facturació en un bon gruix d’empreses, tot i que a costa de reduir marges, en molts casos”, ha assenyalat Pere Barrios. També ha celebrat que per primera vegada en els darrers anys, “s’ha creat ocupació neta”, tot i que “l’atur continua sent molt alt”. La caiguda de la prima de risc ha alleugerat les tensions financeres, les exportacions han continuat amb una dinàmica molt positiva malgrat l’aturada Europea, i els processos concursals s’han reduït en nombre i mida.

Tot i això, Barrios ha sigut crític amb la “dificultat que tenen les pimes per accedir al crèdit, malgrat les importants aportacions econòmiques del BCE que no arriben a les empreses, i les reduccions dels tipus d’interès i preu del diner”. També ha volgut posar de manifest “la necessitat urgent d’aplicar una règim sancionador contra la morositat”, i ha estat crític també amb la pressió fiscal que continuen patint les pimes, i l’elevat cost del preu de l’energia que afecta seriosament la competitivitat de les empreses. Preveu un 2015 en què el PIB superarà el 2% de creixement, es continuarà creant ocupació, el consum de les llars millorarà, i la construcció per primer cop en molts anys pot variar positivament.

ELS REPTES DEL SECTOR COMERCIAL

De la seva banda, Carles Gironès president de Pimec Comerç al Vallès Oriental, ha fet un resum dels principals reptes que afronta el sector: la massiva entrada de grans centres comercials i la defensa per lluitar a favor de la regulació d’horaris comercials, festius i de rebaixes que tenim a Catalunya, ja que això només té una finalitat que és desviar el model tradicional de consum cap allò que els interessa als grups financers, que no es mes que acostumar als consumidors a crea uns nous hàbits de compra els caps de setmana, i per això estan pensats en consum i oci, el que pot provocar el tancament del comerç tradicional i la desertització dels barris i Municipis. Les rebaixes de gener mantenen un bon ritme.

EL TEIXIT EMPRESARIAL CREIX

Joan Carles Basi, delegat territorial de Pimec al Vallès Oriental, ha fet un resum de les principals xifres que afecten la comarca: “L’any 2014, el teixit empresarial ha crescut amb 300 noves pimes fins arribar a un cens d’11.600 pimes, recuperant teixit productiu per primera vegada en els darrers anys”. Els dos principals sectors que agrupen el 80% dels assalariats al territori son serveis i industria. S’ha crescut en l’afiliació d’autònoms fins superar els 30.000 professionals censats, estan molt a prop dels 32.000 que va ser la millor xifra registrada l’any 2008.

La mida de l’empresa ubicada a la comarca és en un 50% micro empresa (fins a 5 treballadors), el 30% es petita empresa (6 fins a 50 treballadors), i el 20% restant son mitjanes empreses (més de 50 treballadors). Totes aquestes dades han estat contrastades per Pimec amb l’Observatori econòmic del Vallès Oriental. Per tant, el conjunt d’indicadors econòmics configura un escenari de moderada recuperació, segons Joan Carles Basi, que es preveu millori durant el 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.