desfib_2Aquest matí s’ha presentat la xarxa d’espais cardioprotegits de Mollet. L’Ajuntament ha instal·lat 11 desfibril·ladors: 9 en diferents equipaments municipals i 2 mòbils a la Policia Municipal. L’objectiu és que Mollet sigui una ciutat cardioprotegida, que permeti agafar a temps les aturades cardíaques i augmentar el percentatge de recuperació.

Des d’aquesta setmana, Mollet compta amb una xarxa de 9 espais cardioprotegits, és a dir, que tenen un desfibril·lador a disposició de la ciutadania. L’Ajuntament ha escollit aquells equipaments municipals amb més afluència de públic o bé, amb un públic de risc, com és el cas dels equipaments esportius. Així, s’han implantat 7 desfibril·ladors fixes als següents llocs:

  • OAC de l’Ajuntament
  • Mercat Municipal
  • Institut Municipal de Servei  als Discapacitats
  • Pavelló Riera Seca
  • Pavelló Plana Lledó
  • Camp municipal de futbol Juan  Bocanegra
  • Camp municipal de futbol Zona Sud

Aquests desfibril·ladors se sumen als dos que ja existeixen a Ca n’Arimon i al Camp de Futbol de Germans Gonzalvo. A més, també s’ha dotat la Policia Municipal amb dos desfibril·ladors mòbils.

Les aturades cardíaques extrahospitalàries afecten, de mitjana, a 40 de cada 100.000 persones cada any i la taxa de supervivència és molt baixa. La supervivència augmenta si hi ha a prop una persona que avisa els serveis mèdics; augmenta encara més si aquesta persona té formació de suport vital bàsic i augmenta fins el 50% si a més hi ha a prop un desfibril·lador. “Els primers minuts són cabdals. Si fem el suport vital bàsic podem recuperar el ritme cardíac”, ha explicat la regidora de Salut, Alícia Domínguez.

Per això, la instal·lació dels desfibril·ladors s’acompanya d’un pla de formació que, de moment, ja ha comptat amb un centenar de persones. Entre els voluntaris que han estat formats s’hi troben personal tècnic municipal, conserges, personal de clubs esportius i venedors del mercat municipal. “La formació és tant o més important que els propis aparells, per això la voluntat és arribar a formar unes 300 persones”, explicava l’alcalde Josep Monràs, que afegia: “Som una ciutat cardioprotegida i seguirem treballant en la prevenció per evitar morts irrecuperables”.

És molt important que perdem la por a utilitzar aquests aparells encara que no haguem fet la formació, ja que en tot moment, t’expliquen els passos a seguir” afirmava el doctor Xavier Casañas, cap d’Urgències de l’Hospital de Mollet, que ha fet una demostració de com funcionen els desfibril·ladors.

La presentació de la xarxa d’espais cardioprotegits de Mollet s’ha fet a la sala de venda del Mercat Municipal. El regidor de Mercats, Joan Daví, en destacava la importància: “Aquest equipament està obert des de les 6 del matí i hi passen cada dia unes 1.500 persones, a banda dels treballadors del mercat i del supermercat”. A més, ha agraït al personal de l’equipament municipal que s’ha format per saber com actuar davant d’una possible aturada cardíaca.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.