La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa,  i l’alcalde de la ciutat, Josep Monràs,  van inaugurar ahir les noves dependències del Servei de Català de Mollet a Can Lledó.

El Centre de Serveis Can Lledó, la masia de Can Lledó o per a la gent més gran de Mollet, “el cuartelillo”, es va fer petit.  Alumnat, parelles lingüístiques, autoritats, gent que volia conèixer un xic més la història de la masia es van aplegar per saber que el nom de la masia ve de la família Lledó, que aquesta masia va aplegar dotze habitatges i que el pati interior, avui amb claraboia, havia estat un cel obert.

Els assistents també van saber que a l’any 1980 la masia va passar a propietat municipal i que avui aplega el Servei Local de Català de Mollet, Consorci per a la Normalització Lingüística, traslladat aquí des de l’abril, entre altres serveis. Francesca Orga, historiadora de l’art, va parlar de la masia o del possible destacament militar-caserna, d’aquí la planta quadrada, i va fer adonar de petits detalls com la porta d’entrada principal, les finestres amb reixes de forja o amb elements del tipus llangardaix, l’escala que condueix al pis de dalt…

Josep Martínez i Bonaventura Barnils van explicar vivències de l’època en què van viure a “el cuartelillo”. En Josep vivia “al pis de dalt” i el Bonaventura en una casa adjacent al costat dret de la masia. Van ser moments realment emotius, perquè eren altres temps.

Durant aquest mateix acte i com a inici de les XVII Jornades del Centre d’Estudis Molletans sobre el món tèxtil, es va presentar el Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès, un vocabulari que  s’ha fet en col·laboració amb el Centre d’Estudis Molletans, especialistes en la matèria i el Centre de Terminologia TERMCAT.

Tot i que les paraules tèxtils són iguals a tot arreu, es pot dir que les d’aquest vocabulari tenen un xic d’identitat pròpia. Així, a la paraula seda hi trobem: fibra natural constituïda pels filaments fins, forts i llustrosos amb què fabriquen els seus capolls diferents larves d’insectes, especialment el cuc de seda. NOTA La reina Fabiola va encarregar la seda del vestit de núvia a Mollet […].

La presidenta, Ester Franquesa, va dir “un lèxic no només serveix perquè es conegui la terminologia, sinó que també és un instrument per fer servir la llengua en tots els àmbits”. Josep Monràs, l’alcalde de la ciutat, va afegir que “hem d’evitar que aquestes paraules es perdin, perquè també la paraula forma part de la nostra història”.

El Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès es trobarà ben aviat disponible al web de l’Ajuntament de Mollet, al del Consorci per a la Normalització Lingüística i es podrà consultar, també, des del Cercaterm del TERMCAT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.