Mollet, Sant Fost i Santa Perpètua creen la ruta de les esglésies amagades

L’Ajuntament de Mollet, mitjançant el Centre d’Estudis Molletans, juntament amb el Cercle de Recerques i Estudis Moguda i Amics de Cabanyes han decidit treballar conjuntament per unificar la informació que hi ha sobre les tres esglésies romàniques del Baix Vallès, situades en aquests tres municipis, i crear l’anomenada “Ruta de les esglésies amagades”.

El Centre d’Estudis Molletans, el Cercle de Recerques i Estudis Moguda, de Santa Perpetua, i Amics de Cabanyes, de Sant Fost, han unit esforços per treballar conjuntament i potenciar la difusió de les tres joies romàniques del Baix Vallès creant la “Ruta de les Esglésies Amagades”.

Es tracta de tres edificis singulars de l’arquitectura religiosa vallesana situats al bell mig, tant geogràfic com sentimental, de la comarca.

Són les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès) Santa Maria l’Antiga, Santiga (Santa Perpètua de Mogoda) i Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles).

Al principi, totes tres van ser l’epicentre de les seves comunitats fins que la història va atorgar un paper principal a les esglésies titulars dels tres municipis, transformant-se a partir d’aleshores en esglésies dependents de la parròquia eclesiàstica principal.

Santa Maria de Gallecs  

El nom de Gallecs apareix per primera vegada l’any 904. A partir del 1886 Santa Maria de Gallecs passa definitivament a ser dependent de Sant Vicenç de Mollet del Vallès. La seva austeritat dona mostres de ser un clar exemple d’església romànica camperola. És de planta de creu llatina, d’una sola nau i braços molt curs. Durant la seva reconstrucció ha aparegut paviment paleocristià dels segles V i VI, ceràmica romana, sepultures, dipòsits d’aigües sagrades i sitges per a gra.

Visites: 1er diumenge de mes d’11 a 12 h

Santa Maria l’Antiga, Santiga

L’església de Santiga està documentada des de l’any 983. A partir del 1847, i després de moltes reformes al llarg dels segles, s’incorpora al municipi de Santa Perpètua de Mogoda esdevenint dependent de la parròquia dedicada al municipi. L’actual església va ser construïda al segle XI i pertany a l’estil romànic llombard, tot i que sota els seus fonaments amaga una primera església preromànica dels segles IX i X construïda sobre l’antic espai de culte cristià primitiu.

Visites: 2on diumenge de mes de 10.30 a 13.30 h

Sant Cebrià de Cabanyes

Les primeres notícies d’aquesta ermita es remunten al 1113. L’any 1504 va ser unida com a dependent de la parròquia de Sant Fost. D’estil romànic, és d’una sola nau amb un absis semicircular, un absis secundari al nord i la volta lleugerament apuntada. Actualment l’edifici pertany al bisbat i són la parròquia de Sant Fost i el grup “Amics de Cabanyes” els que tenen cura del seu manteniment.

Visites: diumenges i festius de 9 a 11 h

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *