Museu de Granollers: “Sota la paraula. Pere Salinas”

salinasDijous 17 de març, a les 8 del vespre al Museu de Granollers, s’inaugura “Sota la paraula”, un projecte format per diverses pintures de Pere Salinas i un text de Jordi Marrugat. La mostra recull una quarantena de pintures sobre paper, pertanyents a les sèries Post Scriptum i Naufragi, en què Salinas plasma el seu desenvolupament plàstic i a partir de les quals Jordi Marrugat n’ha fet una interpretació literària.

Salinas és un dels pintors més significatius de l’art català, la seva obra gira al voltant de la traducció del text (poètic) al llenguatge plàstic. A través de les seves obres, mostra la construcció d’una nova geografia que sacseja l’estructura primigènia dels tres llenguatges: cartogràfica, literària i plàstica.

Les pintures que constitueixen la sèrie titulada Post Scriptum transformen la llengua escrita en una cal·ligrafia no significativa que es completa amb el traç pictòric. D’aquesta manera, la cal·ligrafia transcendeix la paraula per fer-se dibuix, abandonar el sentit i avançar cap a una expressió no lineal ni estàtica ni conceptual ni abstracta.

La sèrie Naufragis aplica aquesta cal·ligrafia i la pintura que l’acompanya sobre cartes de navegació. Així, doncs, les sobreposa a dibuixos i números que representen illes, continents i profunditats marines per provocar un naufragi de nocions establertes. Segons l’autor representa el naufragi en què s’origina tot art i tota experiència trascendent i autèntica.

El text que ha escrit Marrugat, crític literari i editor català, en relació amb aquestes pintures el condueix a plantejar qüestions generals sobre els límits i sobre la importància de l’experiència artística com a via d’ampliació del coneixement per mitjans no racionals. S’ha editat un llibre catàleg a càrrec de Jordi Marrugat amb fotografies d’obres de Pere Salinas que es presentarà el mateix de la inauguració.

L’exposició es podrà visitar fins al 29 de maig al Museu de Granollers i com a activitats complementàries s’han programat dues visites comentades. Una amb l’autor del text del catàleg, Jordi Marrugat (ds. 2 d’abril a les 6 de la tarda), i l’altra amb Pere Salinas (diumenge 17 d’abril a les 6 de la tarda)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *