Pimec és escèptica amb la proposta d’unir els dos vallesos

La patronal es mostra escèptica amb la unió dels dos vallesos. Vicenç Paituví, president de Pimec al Vallès Oriental, assenyala que creuen “en un model de patronal nou que, a través del seu suport a les micro, petites i mitjanes empreses, vol fer una contribució al país com a agent social i econòmic de reconeguda trajectòria des de la seva fundació”.

“Per això, –afegeix Paituví– no dubtem a acceptar la participació a qualsevol fòrum de debat a què som convidats, alhora que ens mostrem amatents davant les diverses consultes de les Administracions Públiques. Així mateix, vetllem per la defensa dels interessos dels nostres representats: les pimes i autònoms”.

“La crisi econòmica ha fet revisar totes les estructures econòmiques i administratives del nostre país –afirma el president de Pimec–. I, així, són constants les noves propostes d’estructuració i organització tant del sector públic com del privat, que provenen del neguit que suposa constatar la lentitud amb què evoluciona la nostra economia”.

Paituví també afirma que “el progrés només es pot entendre des de la defensa de la col·lectivitat, de la coordinació entre institucions i administracions, i, en definitiva, de la suma i el complement per guanyar força i competitivitat en aquest món globalitzat, que no renuncia a defensar els localismes i a potenciar la pròpia idiosincràsia”.

CANVIAR EL MAPA DE CATALUNYA

Comissió Executiva de Pimec del Vallès Oriental. (Foto: Pimec)

Comissió Executiva de Pimec del Vallès Oriental. (Foto: Pimec)

Mª Àngels Olano, vocal de la comissió executiva de Pimec al territori, comenta que “canviar el mapa de Catalunya és competència dels representants polítics i de la ciutadania. Els models plantejats poden ser diversos: àrea metropolitana, àrees comarcals, vegueries, etc. De fet, tenim lleis que regulen aquestes diferents realitats: la Llei 31/2010, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; la Llei 30/2010, de Vegueries (en què, per cert, la vegueria de Barcelona inclou la mateixa Barcelona, Maresme, Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès i el Vallès Occidental), o la llei de règim local de Catalunya (en tramitació parlamentària)”.

“Cada model vol millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, i tots reclamen infraestructures i inversions. Però quin model defensem?”. Hi ha qui defensa la unió dels dos Vallès. ¿Pot ser una bona idea, tenint en compte que seria una fusió heterogènia, entre dues comarques molt diferents? L’Occidental, amb més densitat demogràfica i dues grans ciutats, i l’Oriental, amb un territori molt més equilibrat, on gairebé una tercera part és parc natural”, es qüestiona Olano.

Paituví comenta que “Pimec té una gran implantació al Vallès Oriental. Per això coneix de primera mà aquesta realitat pròpia i un model de desenvolupament urbanístic i mediambiental, turístic i social irrenunciable. Però, alhora, hem vingut reivindicant com a part de la segona corona metropolitana la millora de les infraestructures i inversions per no cometre els errors de l’àrea metropolitana”.

El president afegeix: “Les nostres empreses conviuen amb l’entorn natural i social sense renunciar a la seva competitivitat. El nostre model integra realitats tan diverses com el Montseny i el Circuit de Catalunya, el termalisme i la Roca Village, els cingles del Bertí i Gallecs; uns sectors forts d’automoció, químic i agroalimentari; una gran oferta en restauració; una potent i variada activitat esportiva i cultural, i tot això sense oblidar la nostra important tasca de connexió amb les comarques gironines, el Maresme, Osona i el nou Moianès”.

Olano, explica que “abans de proposar unions que cerquen només l’augment quantitatiu del pes de les nostres comarques, hauríem d’arribar a un consens per revisar els protocols de coordinació entre institucions veïnes en virtut del principi de la nova ciència política de “pensar globalment i actuar localment”. Perquè, millor que la simple suma, és la multiplicació, i el producte de la col·laboració intel·ligent entre tots els sectors institucionals i administratius de les comarques de la segona corona”.

“En aquest sentit, per començar, en comptes d’una idea tan antiga, etèria i en desús com la creació d’una plataforma, proposem un canvi d’objectius i posar-nos a treballar en un nou concepte: “Barcelona Àrea”, proposa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *