Pimec explica a les pimes de la comarca els impactes del Tractat de lliure comerç

Pimec Vallès Oriental ha reunit a mes de una vintena d’empresaris de la comarca per analitzar el tractat de lliure comerç entre els EUA i la UE, més conegut com a TTIP o Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió, i els impactes que pot suposar per a les pimes.

Imatge de la jornada. (Foto: Pimec)

Imatge de la jornada. (Foto: Pimec)

La jornada ha comptat amb la participació de Mark Jeffery, cap de Comunicació de la Comissió Europea a Barcelona, que ha explicat els reptes i les oportunitats de l’acord i les seves implicacions per a les empreses. De la seva banda, Víctor Campdelacreu, president de la Comissió Internacional de Pimec, i Pere Barrios, vicepresident de Pimec Vallès Oriental, han presentat l’anàlisi de la patronal envers el tractat, que es recull en el darrer informe de l’Observatori de la Pimec “Les pimes catalanes davant del TTIP”.

Els experts han assenyalat que els avantatges que comportaria el TTIP són la reducció d’aranzels, que encareixen les importacions i limiten la competitivitat de les exportacions, i la reducció de barreres no aranzelàries, que suposen costos fixos a les operacions entre ambdós mercats. A més, el TTIP permetria a les empreses d’ambdós costats de l’Atlàntic accedir més fàcilment a mercats actualment restringits, com ara els de la compra pública.

Entre els riscos del TTIP s’hi entreveuen possibles increments de la conflictivitat en les relacions laborals, un repartiment desigual dels beneficis del lliure comerç, menor protecció del medi ambient, riscs sanitaris, inseguretat jurídica o la irrupció de nova competència internacional en mercats locals.

Amb una obertura del comerç entre aquests dos grans mercats, les pimes internacionalitzades es beneficiarien de majors possibilitats d’exportació i d’unes importacions més barates. Les pimes europees més dependents dels mercats locals podrien veure’s perjudicades per l’entrada de nous competidors i per canvis en el comportament dels seus consumidors. Amb tot, la majoria d’estimacions preveuen un impacte positiu a nivell agregat i a mitjà-llarg termini.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *