Dimarts va ser un dia molt feliç per a dues persones del municipi que han dedicat tota una vida a fer el bé als seus conciutadans: José Luis García Seller i Ramon Velayos Balcells. I és que, en correspondència pels seus actes, l’Ajuntament de les Franqueses els va atorgar la Medalla d’honor del municipi, tal com va acordar-ho la Junta de Govern Local l’11 de desembre passat. L’acte va tenir lloc a les 20 h en una sala de plens de l’ajuntament plena de gom a gom.

BIOGRAFIES

Medalles d'honor 2 copiaJosé Luis García Seller va néixer l’any 1933 a Novelda (Alacant). Pertany a la tercera generació d’una nissaga dedicada al món de la indústria. Als 35 anys va marxar a Barcelona, on va començar a treballar en un bar i en el seu temps lliure es dedicava a visitar malalts per ajudar-los i acompanyar-los. Arran d’això va néixer en ell la idea de crear una residència.

Després de molts entrebancs i esforços per trobar el lloc ideal per ubicar aquest centre geriàtric, el municipi de les Franqueses li va obrir les portes i li va permetre fer realitat el seu somni, creant-hi el 1981 la residència per a la gent gran Rosalía. Com a mostra de gratitud al municipi que l’havia acollit, el mes de novembre de l’any passat García Seller va donar aquest edifici a l’Ajuntament. L’immoble, situat entre el carrer del Ferreret i el carrer de la Font de Llerona, disposa de cinc pisos, dos dels quals ja s’estan utilitzant com a habitatge social i com a local social per a la gent gran i seu del Club Esportiu Llerona.

Medalles d'honor 4 copiaRamon Velayos Balcells és una de les persones més conegudes de les Franqueses, ja que ha exercit com a metge de capçalera al municipi des de l’any 1977. Tot i que va néixer a Concabella (la Segarra), de ben jovenet va anar a viure a Granollers. El 1977 li van assignar una plaça de metge de capçalera a les Franqueses, que era de nova creació. Feia de metge al nucli de Corró d’Avall i al de Bellavista, dues realitats molt diferents aleshores.

Els primers anys van ser molt difícils, ja que passava visita als pacients sense tenir-ne l’historial clínic i en locals que no estaven ben condicionats, amb poc material i poc personal. Amb els anys, el municipi va anar creixent i la sanitat del municipi també demanava millores, així que el doctor Velayos va treballar colze a colze amb els alcaldes de cada època per aconseguir els centres de salut que hi ha avui dia al municipi, i també va impulsar la construcció de la residència per a la gent gran que hi ha a Corró d’Avall. Tot i que fa pocs mesos que s’ha jubilat de l’ICS, Ramon Velayos té molts projectes al cap, un dels quals està enfocat a l’ajuda a la gent gran sense recursos del municipi.

AGRAÏMENTS DELS HOMENATJATS

Medalles d'honor 1Tot i que el primer dels homenatjats, José Luis García Seller, no va poder assistir a l’acte, el seu germà Enrique va dir que “tot i que s’ha hagut de quedar a Alacant per motius de salut, m’ha dit que us digui que el seu cor està aquí i que us està molt agraït per aquesta distinció”. També va dir que “per al meu germà, el gest d’haver donat al municipi l’edifici on havia estat la residència era el mínim que podia fer per tot el molt que li ha donat les Franqueses a ell”.

En rebre la distinció, el doctor Ramon Velayos va voler recordar els inicis de la seva carrera professional a les Franqueses i va dir que encara té la sensació de no haver pogut fer la feina ben feta. Amb tot, va voler donar les gràcies a tots els alcaldes i regidors amb què s’ha anat trobant, “siguin del color que siguin, perquè sempre han apostat per la salut al municipi”.

Per Velayos, el seu únic mèrit ha estat “ser en el lloc adequat en el moment oportú” i va voler compartir el guardó amb la seva dona, les seves filles, els seus germans i tots els seus companys de feina, “sense els quals no hauria pogut arribar fins aquí”. Va acabar el seu parlament dient que per a ell l’única manera que hi ha de viure és posant-hi passió a tot el que es fa i va encoratjar tots els presents a continuar fent créixer les Franqueses.

Leave a Reply

Your email address will not be published.