“Marín té problemes, m’ho miro com un malalt i tinc compassió d’ell”. Amb aquestes paraules, l’exalcalde Esteve Ribalta es mostrava condescendent envers el seu company de partit Juan Antonio Marín qui, segons ell, patia d’addicció a la cocaïna i n’era consumidor habitual. El socialista va pronunciar la frase l’estiu de 2013, quan encara formava part del PSC i era –almenys en aparença– el líder del socialisme a les Franqueses del Vallès. La compassió que afirmava sentir, no va ser obstacle per promoure actuacions contra ell i provocar la seva fi política.

1Tot i veure’l “com un malalt”, Ribalta va recórrer als serveis d’un detectiu per a aconseguir proves de la suposada addicció de Marín, que posteriorment pensava utilitzar en la seva contra per desfer-se políticament d’ell. En aquella època, les relacions entre ambdós estaven ja prou deteriorades com per a mantenir qualsevol tipus de contacte personal més enllà de l’estrictament obligat per les sigles i els càrrecs institucionals que representaven en el govern del convergent Francesc Colomé. El deteriorament havia estat progressiu al llarg dels darrers mesos, fins al punt de mantenir fortes discrepàncies, tant a nivell de partit com d’Ajuntament. I les diferències no només no es van reduir, sinó que es van accentuar cada cop més a mesura que transcorria el temps.

El col·lapse entre Ribalta i Marín va arribar quan el primer va declarar a un mitjà comarcal que comptava amb el suport de tota l’executiva local del PSC per a tornar a ser candidat en les eleccions municipals del 2015, i el segon el va desdir afirmant que aquest assumpte encara no havia estat tractar internament. Era el mes de juliol de 2013, però feia ja dos anys que algú havia seguit les passes al regidor per encàrrec de l’exalcalde a la recerca de proves comprometedores…

BUSCANT PROVES COMPROMESES

Com ja va avançar Setdies.cat el 2 d’octubre de 2013, Juan Antonio Marín va ser durant un temps objecte de seguiment per part d’un detectiu que tenia com a missió aconseguir informació personal que el pogués comprometre. L’objectiu de la seva investigació era esbrinar aspectes de la seva vida privada susceptibles de ser utilitzats després per forçar-lo a dimitir com a regidor i, potser, arraconar-lo políticament per sempre. Ribalta apuntava molt alt: volia demostrar que el seu company de partit era consumidor de cocaïna, però no ho va aconseguir.

02L’encàrrec professional es va fer el desembre de 2011, sis mesos després que iniciés el seu camí l’actual equip de govern gràcies a un pacte entre cinc partits polítics i en el que finalment s’han quedat tres (CiU, PSC i PP). Durant diversos mesos, i en diferents dies, Marín va ser objecte de seguiment per part del detectiu, que va indagar sobre aspectes de la vida privada del regidor.

Ribalta tenia l’estratègia ben planejada. Si la informació aconseguida pel detectiu resultava tan compromesa com ell havia arribat a imaginar, situaria Marín entre l’espasa i la paret. Primer es reuniria amb l’afectat, li mostraria les proves aconseguides en la seva contra i el convidaria a marxar silenciosament i, si era menester, amb honors pels serveis prestats tant al partit com a les Franqueses. Segon, en cas que la primera part no resultés segons l’esperat, forçaria la convocatòria d’una reunió a tres bandes en la federació comarcal del PSC i que fos aquest òrgan el que forcés la dimissió, tenint al davant les evidències que el seu regidor portava una conducta reprovable en la seva esfera privada, d’altra banda incompatible amb la pública. En ambdós casos la versió oficial que es donaria a l’opinió pública seria la tan habitual de “motius personals”.

Els resultats de la investigació van arribar a la part contractant l’abril de 2012 i inclouen fotografies en algunes de les quals es veu al regidor Juan Antonio Marín en diversos bars, com a client i ja fora del seu horari laboral (tant de l’activitat particular com l’institucional, que compaginava a mitja dedicació), en companyia d’altres persones i en un ambient distès.

Segons ha pogut saber Setdies.cat, Ribalta va promoure i tancar l’encàrrec que es va fer al detectiu per tal que seguís Marín, però ell no el no va córrer amb les despeses que es van originar. La factura la va abonar una tercera persona, que va realitzar dos pagaments de 3.000 euros cadascun.

RIBALTA DIU QUE VA INFORMAR A LA FEDERACIÓ DEL PSC

Fins a l’estiu de 2013, Ribalta encara continuava madurant –i explicant– la seva intenció de posar fi a la carrera política de Marín; però això sí, cuidant al màxim tots els detalls, principalment per evitar sortir-ne esquitxat ell mateix. Era conscient que havia de dissenyar un pla on els possibles riscos d’aparèixer davant de tothom –de l’opinió pública i del PSC– com el dolent de la història, estiguessin minimitzats al màxim. I va ser amb aquesta premissa que, com a part de la seva estratègia d’enderroc del seu company de partit, es va plantejar implicar també a l’alcalde en l’operació de defenestració: acusaria al regidor d’aprofitar-se del seu càrrec públic per fer negocis particulars.

3Segons Ribalta, a l’estiu de 2013 ja havia informat la federació comarcal del PSC de la presumpta addicció de Marín a la cocaïna, però aquesta no havia fet res; no va moure fitxa ni en un sentit ni en l’altre. L’exalcalde no va trobar el suport necessari per a la història que va anar explicant als màxims càrrecs socialistes del Vallès Oriental, bé perquè aquests no li van donar credibilitat, bé perquè, en cas de confirmar-se l’acusació, l’escàndol podria ser majúscul a tots els nivells.

El resultat d’aquesta guerra interna és ben conegut: Ribalta ha estat expulsat del PSC i declarat regidor no adscrit, mentre que Marín ha acabat acaparant tot el poder del grup municipal socialista a l’Ajuntament de les Franqueses. El polític que ho tenia tot ha vist com se li ha anat escapant de les mans per anar a unes altres mans: les del seu enemic polític.

NOTA: Les imatges que il·lustren aquesta informació són algunes de les que va aconseguir captar el detectiu que va seguir el regidor Juan Antonio Marín.

Ribalta volia demostrar que Marín consumia cocaïna
9.9Overall Score
Reader Rating: (6 Votes)
9.9

4 Responses

  1. Juan

    La ética es la mayor de las ausencias en la vida política de les Franqueses del Vallés. ¿Estará el señor Marín dispuesto a a buscar la verdad en este asunto? Lo dudo, ya que forma parte del equipo de gobierno, donde la mentira es la base de su mandato.

    Respon

Leave a Reply

Your email address will not be published.