RTVCardedeu estrena aquest dissabte 13 de desembre a les 12 del migdia a l’Esbarjo Verdi de Cardedeu La Guerra Civil, un documental que recull el testimoni de gairebé 30 cardedeuencs expliquen com van viure la Guerra Civil i especialment els tres dies de bombardejos al municipi.

Aquest és el primer de quatre documentals finançats amb una campanya de micromecenatge. La sèrie Relats viscuts. Memòria Oral de Cardedeu és una coproducció juntamente amb l’Associació de Jubilats de Cardedeu.

Andreu Canet (Foto: Salvador Coll).

Andreu Canet (Foto: Salvador Coll).

El primer dels documentals que s’ha editat tracta sobre la Guerra Civil. S’hi donen detalls de la crema de l’església de Santa Maria de Cardedeu, tres dies després de l’alçament militar el juliol del 1936; i es recorda l’exili de Marcel·lí Bosch, alcalde republicà de Cardedeu. Hi té cabuda també l’impactant testimoni d’Andreu Canet, soldat supervivent a la Batalla de l’Ebre; els vuit morts durant els bombardejos a Cardedeu els dies 24, 25 i 26 de gener; els refugis del camp d’aviació del Pla de’n Morató que s’utilitzaven per protegir-se de les bombes i l’entrada dels nacionals el 29 de gener del 1939, que es va anunciar fent repicar l’única campana que quedava a l’església. El relat dels fets s’explica únicament amb la veu dels seus testimonis, entre altres, l’exalcalde de Cardedeu, Ramon Comas.

Joan Icart (Foto: Ramon Icart).

Joan Icart (Foto: Ramon Icart).

El documental, enregistrat en alta deficició, compta també amb una banda sonora inèdita i exclusiva feta pels músics de Cardedeu Marc Maestro i Xavi Fort, fet que reforça la producció feta 100% a Cardedeu. L’estrena serà aquest dissabte a les 12 del migdia a l’Esbarjo Verdi en una sessió especial amb entrada preferent per als mecenes que van fer possible el projecte. També hi assistiran els realitzadors i representants de RTVCardedeu i l’Associació dels Jubilats, així com la majoria de protagonistes del documental. Es farà un segon passi diumenge a les 5 de la tarda amb entrada gratuïta per a tothom.

157 MECENES PER SALVAR RTVCARDEDEU

El de la Guerra és el primer de la sèrie documental Relats viscuts. Memòria Oral de Cardedeu que RTVCardedeu i l’Associació de Jubialts de Cardedeu va engegar en una campanya de micromecenatge que va recollir més de 7.000 euros. L’objectiu era donar un impuls econòmic a RTVCardedeu en un moment en què va haver d’aturar les emissions del seu principal programa, el Cardedeu Informatiu, per problemes econòmics. Juntament amb el documental de la Guerra, els mecenes han ajudat a finançar tres documentals més: un sobre el moviment associatiu de Cardedeu sorgit després del franquisme, un altre sobre la vida familiar i l’escola i finalment un sobre l’evolució del municipi a través del testimoni dels set alcaldes vius. La resta de documentals s’estrenaran entre gener i maig de 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.