No-Do_432La digitalització dels fons fílmics del No-Do (Noticiarios y Documentales Cinematográficos) ha permès descobrir aquestes imatges sobre l’extracció del gel als pous de glaç d’Avencó. Es tracta del No-Do núm. 432, datat del mes d’abril de 1951. Encara que es disposa d’abundants fotografies d’aquesta activitat, aquesta és l’única pel·lícula que es coneix. Atès que la darrera data d’extracció de la qual es té constància és la de la campanya de l’hivern 1948-1949, podria tractar-se d’escenes filmades en algun any anterior i muntades posteriorment per a la seva projecció.

El reportatge, que al programa de mà del noticiari es presentava amb el títol “Hielo Natural. Un reportaje en el pueblo catalán de Ayguafreda – Los antiguos pozos de la nieve”, és un document de poc més d’un minut en que, tot i la curta durada, s’hi poden veure les principals tasques en l’aprofitament del gel: el moment de serrar les lloses a la bassa, el transport amb carros i l’emmagatzematge als pous. També s’hi pot veure la tasca de ‘picat’ del gel sobrant.

Sobre el mateix tema, existeix el llibre “Els Pous de Glaç d’Avencó” de l’autora local Mireia Serra, editat per l’Ajuntament d’Aiguafreda el 1997 on es fa un recorregut històric i tècnic d’aquesta activitat que, tot i trobar-se administrativament dins del terme de Tagamanent, ha estat sempre vinculada a la història d’Aiguafreda i als seus habitants.

Es pot accedir a través del següent enllaç: http://www.rtve.es/filmoteca/no-do/not-432/1487211/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.