Un exsoci d’Urdangarín, a judici per sacsejar la Mancomunitat de la Vall del Tenes

odont matEl consultor Francesc Delgado Ruíz, exsoci d’Iñaki Urdangarín, serà jutjat divendres en l’Audiència de Barcelona, acusat d’un presumpte delicte de malversació de fons públics en apoderar-se d’almenys 525.576,62 euros de la Mancomunitat del Tenes. El futur de Delgado, que va compartir empreses amb l’exduc de Palma i que encara disposa d’almenys una societat mercantil domiciliada en el pis de Barcelona on es registren les societats d’aquest (carrer Balmes, 24), estarà en mans d’un jurat.

Fiscalia sol·licita una pena de vuit anys de presó i 20 d’inhabilitació per a càrrec públic, mentre que la Mancomunitat demana 15 anys de presó i inhabilitació i multa de 18.250 euros. En ambdós casos s’exigeix que l’acusat retorni els diners que suposadament va sostreure. Francesc Delgado va estar vinculat a Esade, com el marit de la Infanta, fins a l’any 2012, quan l’escola de negocis va prescindir d’ell arran la denúncia de la Vall del Tenes.

MÉS DE 270 TRANSFERÈNCIES AL SEU FAVOR

Segons l’acusació, Delgado es va apoderar d’almenys 525.576,62 euros de la Mancomunitat del Tenes, un ens finançat al 90% per la Generalitat que presta servei als municipis de Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells. El consultor va dirigir l’economia de la mancomunitat entre el gener de 2007 i l’octubre de 2011, temps durant el qual s’hi haurien produït els traspassos de fons a favor seu i de parents. Segons informe pericial, es van realitzar 274 transferències suposadament irregulars. Les acusacions sostenen que l’exgerent, que gestionava els pagaments de la institució, va aprofitar un increment de les inversions d’1,8 milions a 4,2 per a ocultar el desviament de diners.

Els informes pericials encarregats pel Jutjat número 1 de Granollers durant la fase d’instrucció determinen que, al llarg de cinc anys, Delgado va recaptar 271,230,66 euros dividits en 147 traspassos realitzats a un compte personal i al marge del seu sou. A més, va ingressar 65.977,91 euros en un compte que comparteix amb la seva dona i 104.358,26 euros a un compte de l’empresa Odont Mad, SL, que va fundar amb Urdangarín i en la que Delgado consta com a administrador únic. Els perits assenyalen també un traspàs de 2.099,29 euros a la seva dona i un pagament de 51.282,78 euros al seu pare a través de 38 abonaments. Tot plegat, sense cap justificant.

Els informes pericials assenyalen que Delgado es va lucrar presumptament falsificant factures –amb un duplicat de treballs fets per proveïdors de l’ens, que ell cobrava, o amb albarans per serveis inexistents d’empreses que operaven amb la mancomunitat– i liquidacions per desplaçaments, un concepte que la seva nòmina ja incloïa. També es creu que l’exgerent hauria pagat despeses personals amb diners públics: 1.470,28 euros per pintar la seva casa i 627,72 euros per a la quota de comunitat d’un apartament a Múrcia.

2 Responses to Un exsoci d’Urdangarín, a judici per sacsejar la Mancomunitat de la Vall del Tenes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *