torxa olímpica

Imatge de la Torxa Olímpica.

L’empresa Recam Làser, de Caldes de Montbui, fabrica la torxa dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, després d’haver guanyat el concurs convocat pel comitè organitzador, al que es va presentar a través de la seva filial a la ciutat brasilera de Natal. La fabricació s’ha fet íntegrament al Vallès Oriental i, en gran part, a la planta situada al polígon industrial La Borda de Caldes.

TORXA OLÍMPICA I INTEL·LIGENT

La torxa la va dissenyar l’estudi Chelles & Hayashi Design, de Sao Paulo. És de color blanc, està feta de materials sostenibles (d’alumini i resina), pesa un quilo i mig i fa 63,5 centímetres de llarg, tot i que té un sistema que fa que s’allargui i els seus segments se separin quan la flama es transmet d’un portador a un altre, amb la qual cosa arriba als 69 centímetres. La peça està carregada de simbologia, amb referències a l’or de les medalles olímpiques, a les muntanyes i l’oceà que caracteritzen la geografia de Rio, a les voreres ondulades de Copacabana i al triangle de valors olímpics (excel·lència, respecte i amistat).

Aquesta peça, no la més complexa però si la més singular i mediàtica de l’empresa Recam Làser, segons Barrios, ha estat inclosa en el rànquing dels 20 objectes més intel·ligents de l’any 2015, segons la revista nordamericana Wired. De fet, aquest objecte ha superat proves de situació extrema com mantenir la flama encesa a milers de metres d’alçada damunt un globus aerostàtic, sota litres d’aigua o contra l’escuma d’un extintor.

S’han fet prop de 15.000 unitats que porten unes 12.000 persones per unes 500 ciutats d’arreu del món. Com es tradicional, el recorregut de la torxa va començar des d’Olímpia (Grècia), a l’abril, i acabarà a l’estadi de Maracanà el 5 d’agost, on es farà l’acte inaugural dels Jocs Olímpics 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.