L’Ajuntament de Caldes de Montbui, amb l’Associació de Defensa Forestal L’Alzina, treballen de manera coordinada tant per la recuperació el més efectiva possible de les zones i camins forestals municipals com per la conscienciació dels propietaris privats d’espais afectats per les ventades del passat desembre i als quals pertany la pràctica totalitat dels boscos del municipi.

D'esquerra a dreta: Fuertes, Solé i Mauri, durant la roda de premsa. (Foto: Ajuntament)

D’esquerra a dreta: Fuertes, Solé i Mauri, durant la roda de premsa. (Foto: Ajuntament)

En aquest sentit, s’han obert diferents línies de treball, entre les quals destaca la promoció de l’ús d’empreses de neteja dels boscos capaces de reconvertir en estella la massa forestal malmesa pel vent. Aquest sistema no només permet abastir plantes de biomassa com la de Les Cremades, sinó que abarateix substancialment els costos derivats de la recuperació dels boscos.

Ajuntament i ADF recomanen que aquestes actuacions es duguin a terme per part dels propietaris privats de la massa forestal calderina de manera ràpida i efectiva per tal de minimitzar els riscos d’incendis i esllavissades que s’han agreujat de manera notable a causa dels centenars d’arbres caiguts.

Per motivar als propietaris, l’Ajuntament estudia comprar l’estella dels boscos calderins, tant per la planta de biomassa de Les Cremades (actualment en funcionament) com per a la futura planta de biomassa del Bugarai (un projecte que es troba en fase de redacció i que pretén subministrar energia extreta de al biomassa a l’Escola Bressol La Lluna i a l’Escola El Calderí).

En paral·lel, l’Ajuntament està accelerant i facilitant la tramitació administrativa per tal que pugui tirar endavant una iniciativa privada per a la construcció d’un centre d’assecament de troncs per a la producció d’estella.

Tot plegat ha estat explicat en roda de premsa aquest divendres, a càrrec de l’alcalde, Jordi Solé; el regidor d’Espais Públics, Jaume Mauri; i el president de l’ADF L’Alzina, Joan Josep Fuertes.

ESPERANT LA CONFIRMACIÓ DE SUBVENCIONS

L’Ajuntament s’ha acollit a les línies d’ajuda promogudes per la Diputació de Barcelona i la Generalitat, encara pendents de resolució.

A les dues administracions ha adreçat un informe amb la valoració actual (no definitiva) de les reparacions dels danys que s’han fet fins ara en propietats municipals.

En total, a hores d’ara, hi ha pressupostades accions per valor de 264.269,77€, desglossats en vies de comunicació (105.675,93€), enllumenat públic (93.952,83€), xarxa de subministrament d’aigua potable (3.873,47€), parcs i jardins (30.839,15€) i equipaments públics (30.018,38€).

Leave a Reply

Your email address will not be published.