Fins i tot les persones a les quals no els agrada el teatre o mai han tingut un apropament a l’art escènic, coneixen el nom de William Shakespeare i el títol d’alguna de les seves obres. Una de les més conegudes és la que explica com el príncep Hamlet de Dinamarca es venja del seu tiet Claudi, qui va assassinar el Rei, va prendre el tro i es va casar amb la mare del protagonista; l’obra explora temes com la venjança i la traïció, entre d’altres. La tragèdia que aquesta legislatura té com a escenari l’Ajuntament de les Franqueses i com a protagonistes a alguns dels membres de l’equip de govern, també conté aquests elements. El penúltim acte es va viure ahir a la sala de plens on, com en la millor ficció dramàtica, la sessió va finalitzar deixant a la vista de tothom un cadàver polític: el de l’exalcalde Esteve Ribalta.

En l’acte I, escena III, Hamlet diu: “Hi ha més coses al cel i la terra, Horaci, que les que pot imaginar el teu pensament”. És probable que Ribalta no imaginés que arribaria el moment en què fos expulsat del PSC i de l’equip de govern en la mateixa setmana, però també és possible que ell mateix ho hagi provocat, ja que en alguna ocasió ha assegurat en petit comitè que era el que estava esperant. Sigui com sigui, mèrits no li han faltat. A les tenses relacions que des de fa mesos manté amb els altres tres membres del grup municipal (amb els quals la relació és nul·la), cal sumar que va arribar a fer servir un detectiu per seguir al seu company Juan Antonio Marín i aconseguir proves compromeses per desfer-se d’ell o que ha participat públicament en actes d’una altra formació política, Nova Esquerra Catalana (NECat).

“Milord, els tractaré com es mereixen”, diu Poloni a Hamlet en l’acte II, escena II. I aquest li respon: “Per Déu, senyor, molt millor: si tractes als homes com es mereixen, qui s’escaparà de les pallisses? […]”. Dilluns passat, amb la seva expulsió del partit gràcies al vot favorable del 90% dels militants, l’assemblea del PSC de les Franqueses va culminar el progressiu allunyament a què ha sotmès a Ribalta en el darrer any, en especial des que, a partir del setembre de 2013, Setdies.cat va començar a difondre diverses gravacions en les quals l’exalcalde deixava clara la seva fixació en provocar la dimissió de Marín i després “anar pel Colomé”, a més de criticar obertament diferents actuacions de l’equip de govern. Aquest procés va tenir com a primer gest significatiu la seva destitució com a primer secretari socialista, el desembre passat. La pèrdua de confiança ha estat el principal detonant.

REUNIÓ AMB L’ALCALDE I INSTÀNCIA

A primera hora de dimecres passat, dos dies més tard que l’assemblea local aprovés l’expulsió de Ribalta, el nou secretari del PSC, Juan Antonio Corchado, i els regidors socialistes Juan Antonio Marín i Gisela Santos, es van reunir amb l’alcalde, Francesc Colomé (CiU).

Al voltant de les 10.20 hores, els tres socialistes van descendir les escales fins a arribar a la planta baixa. Marín es va dirigir directament al taulell d’atenció al ciutadà, situat a l’entrada de l’edifici de l’Ajuntament, i va demanar a la funcionària un model d’instància. Santos es va encarregar d’emplenar-la, deixant ben clar que tres dels quatre regidors del grup municipal socialista (l’altre és Josep Randos) havien decidit designar Juan Antonio Marín com a portaveu. El document té com a número del Registre d’Entrada el 4712/2014. Aquell mateix dia, Colomé va signar el decret número 689 nomenant Marín primer tinent d’alcalde, regidor d’Urbanisme, responsabilitat que compaginarà amb les d’Activitats, Habitatge i Pla de Barris.

Destituït de les seves responsabilitats de partit i institucionals, una de les grans diferències entre Ribalta i Marín és que, mentre fins ara tots dos estaven a dedicació parcial, a partir d’ara el primer no tindrà cap tipus de dedicació i el segon la tindrà completa, amb la qual cosa no podria exercir la seva activitat privada com a comercial de productes congelats de la firma Vallès Mar (ni lògicament desplaçar-se com fins ara en el cotxe d’empresa). Pel que fa a les retribucions econòmiques, la d’un passarà a ser gairebé testimonial i la de l’altre s’incrementarà d’uns 20.000 als 43.000 euros l’any.

Un cop expulsat del PSC i de l’equip de govern, el lloc que Esteve Ribalta ocupa a la sala de plens també ha patit canvis. A partir d’ara, seurà en un extrem de la taula semicircular, al costat del grup municipal de Les Franqueses Imagina (LFI), com a regidor no adscrit. Acostumat a mirar de front al públic assistent a les sessions i de tenir una panoràmica completa de la sala, en el futur haurà de girar el cap. És en l’acte III on Hamlet planteja el seu conegut dilema: “Ser o no ser: aquesta és la qüestió: saber si, a l’esperit, li és més noble sofrir els cops i els dards de la ultratjant Fortuna, o alçar-se en armes contra un mar d’afliccions i eliminar-les combatent”. I una mica més tard, el príncep danès afirma: “sóc molt orgullós, venjatiu, ambiciós, amb més culpes a sobre que pensaments on posar-les. Què haurien de fer els individus que, com jo, s’arrosseguen entre el cel i la terra?”.

El futur dirà que farà aquell qui un dia va tenir sobre les seves esquenes tot el pes del socialisme a les Franqueses i a partir d’ara ja no representa ningú més que a si mateix. Les Franqueses no és Dinamarca, però hi ha qui creu que alguna cosa fa olor de podrit…

One Response

  1. Joan Fernández.

    Ja era hora!!! És el millor que ha fet el PSC a les Franqueses.

    Respon

Leave a Reply

Your email address will not be published.