Durant diversos mesos, i en diferents dies, Marín va ser objecte de seguiment per part del detectiu. L’objectiu de la investigació era conèixer aspectes de la vida privada d’aquest per utilitzar-los després per forçar el seu abandó del càrrec i, potser anant més enllà, també de la política local.

La informació és poder, també en política. Des que es va aixecar el secret de sumari del cas Método 3 i es va fer públic que la policia assenyalava directament l’exsecretari d’organització del PSC, José Zaragoza, com a client VIP de l’agència, el partit està a la picota. Segons els investigadors, l’encara diputat en el Congrés (va dimitir dels seus càrrecs executius però conserva la seva acta) va ser qui va encarregar als detectius diverses escoltes i seguiments a adversaris polítics. Els informes relacionen Zaragoza amb l’espionatge als dirigents del PPC Alícia Sánchez-Camacho, qui el juliol de 2010 es va reunir amb Maria Victòria Álvarez, examant de Jordi Pujol Ferrusola, en un reservat del restaurant La Camarga de Barcelona; i Xavier García Albiol, alcalde de Badalona.

El PSC català va ser client habitual d’una agència de detecius en l’etapa en què Zaragoza va ser secretari d’Organització. Però aquest no ha estat l’únic socialista que ha disposat dels serveis d’un espia per seguir algú amb finalitats polítiques: Al Vallès Oriental, Esteve Ribalta, exalcalde i actual regidor d’Urbanisme de les Franqueses, també va fer aquest pas, però en el seu cas per seguir i aconseguir informació confidencial d’algú més proper: el seu company de partit, i també regidor, Juan Antonio Marín.

L’encàrrec professional, segons ha pogut saber Setdies.cat, es va fer el desembre de 2011, sis mesos després que iniciés el seu camí l’actual equip de govern gràcies a un pacte entre cinc partits polítics. Durant diversos mesos, i en diferents dies, Marín va ser objecte de seguiment per part del detectiu. L’objectiu de la investigació era conèixer aspectes de la vida privada d’aquest per utilitzar-los després per forçar el seu abandó del càrrec i, potser anant més enllà, també de la política local.

Ribalta tenia l’estratègia ben planejada. Si la informació aconseguida pel detectiu resultava compromesa, situaria Marín entre l’espasa i la paret. Primer es reuniria amb l’afectat, li mostraria les proves aconseguides en la seva contra i el convidaria a marxar silenciosament i, si era menester, amb honors pels serveis prestats tant al partit com a les Franqueses; segon, en cas que la primera part no anés bé, forçaria la convocatòria d’una reunió a tres bandes en la federació comarcal del PSC i que fos aquesta la que, tenint al davant les evidències que el seu regidor portava una conducta reprovable en la seva esfera privada, incompatible amb la pública, forcés la seva dimissió. En ambdós casos la versió oficial que es donaria a l’opinó pública seria la tant habitual de “motius personals”.

Els resultats de la investigació van arribar a la part contractant l’abril de 2012 i inclouen fotografies en algunes de les quals es veu al regidor d’Activitats, Habitatge i Pla de Barris com a client de diversos bars, ja fora del seu horari laboral (tant de l’activitat particular com l’institucional, que compagina a mitja dedicació), en companyia d’altres persones i en un ambient distès.

Segons ha pogut saber Setdies.cat, Ribalta va promoure i tancar l’encàrrec que es va fer al detectiu per tal que seguís Marín, però ell no el no va córrer amb les despeses originades. La factura la va abonar una tercera persona, que va realitzar dos pagaments de 3.000 euros cadascun.

El seguiment es va contractar a una agència Barcelona que ja havia treballat anteriorment al Vallès Oriental. El titular té renom en el sector, i fins i tot ha realitzat cursos d’investigació i seguretat en centres dels Estats Units i Israel. Alguns dels seus casos han tingut gran repercussió en els mitjans de comunicació.

Ribalta va fer servir un detectiu per espiar al seu company Marín
9.95Overall Score
Reader Rating: (2 Votes)
10.0

Leave a Reply

Your email address will not be published.