Els delegats i les delegades de la UGT als centres hospitalaris, sociosanitaris i de salut mental de la sanitat concertada al Vallès Oriental (Hospital de Granollers, Hospital de Mollet i Hospital de Sant Celoni) han denunciat el conflicte laboral a què els ha avocat el fracàs de les negociacions per assolir un nou conveni de la sanitat concertada a Catalunya, “com a conseqüència del plantejament de més retallades per part de la patronal”.

“Ens tocarà un cop més als representants sindicals dels hospitals i residències acordar amb les direccions dels respectius centres les condicions laborals i salarials de prop de 3.000 treballadors i treballadores sanitaris de la nostra comarca”, afirmen des del sindicat. La UGT assegura que els professionals tenen els seus salaris congelats des de l’any 2009 (en molts casos reduïts per decret llei malgrat ser entitats privades), que han vingut cedint complements salarials i extrasalarials i ampliant la jornada laboral per fer front a una demanda creixent que el CatSalut paga a preus cada any inferiors.

El sinidicat considera que la ciutadania ha de saber que gran part de les retallades en sanitat s’han repercutit sobre els salaris i condicions de treball dels professionals del sector. “Actualment –afirmen– s’exigeix als centres hospitalaris concertats reduir les llistes d’espera per intervencions quirúrgiques garantides (segurament en previsió d’un eventual avançament electoral) sense que el CatSalut assumeixi el cost d’una activitat addicional que té els quiròfans a ple rendiment matí i tarda. La direcció d’aquests centres té instruccions de repercutir la despesa associada a aquest “pla de xoc quirúrgic ” un cop més sobre els salaris de la plantilla”.

UGT considera que aquesta és “una bona raó per evitar la signatura d’un conveni al sector”, i una “explicació per l’actitud absolutament inflexible de les patronals a la negociació, que tenien instruccions precises de reduir el cost de l’activitat rebaixant els salaris i augmentant les jornades”. La manca de conveni és també, en opinió del sindicat, “la forma com s’ha après de la sanitat madrilenya, un incentiu per a les grans multinacionals del sector (com ara USP o CAPIO) per continuar ampliant la seva cartera de negoci adquirint centres concertats sense les rigideses laborals d’un marc regulador general”.

“No essent suficient treballar entre cinc i sis jornades més l’any, se’ns vol imposar fer-ho per un salari un 5% per sota del que mantenim des de fa cinc anys”, denuncien.

“Per això, mentre a la sanitat ens veiem avocats a pactar centre a centre noves reduccions salarials, observem com a tots els nivells s’arriba a acords que inclouen la revisió a l’alça dels salaris: a l’Ajuntament de Granollers, al Conveni del Metall de Catalunya, al sector de la neteja i fins i tot al sector Generalitat es comença a revertir la reducció salarial”, expliquen des del sindicat. La UGT creu que aquest canvi de tendència és encara molt incipient i amb seguretat insuficient per compensar la pujada de preus a l’energia, als aliments, al vestit, al transport públic “que després de cinc anys de congelació salarial ens han fet perdre més d’un 12% de poder de compra”. Però en conjunt són indicadors que la devaluació salarial propiciada per les darreres reformes laborals han afectat seriosament la demanda interna i apropen al treballadors sanitaris a un escenari econòmic de deflació.

En aquest context, resulta “inacceptable” el plantejament que les patronals de la sanitat concertada han fet a les cinc sessions de negociació mantingudes sense èxit per reflotar un nou conveni d’àmbit nacional. “Un conveni que tots (però més que ningú nosaltres, els delegats i delegades de personal de la sanitat concertada) volem per evitar haver de suportar sobre les nostres espatlles la responsabilitat de negociar centre a centre el salari i la jornada dels nostres companys i companyes”, apunten des del sindicat.

Des de la UGT s’ha fet una crida als presidents dels patronats de les fundacions que acullen a 3.000 treballadors i treballadores de la sanitat concertada del Vallès Oriental (també ciutadans de les poblacions de les quals són alcaldes) a rebel·lar-se “contra aquesta injustícia per la qual la crisi està deixant de ser justificació”. “Cridem als nostres patrons a denunciar que ni la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per l’any vinent, ni els canvis en el sistema de finançament dels centres proveïdors del CatSalut, ni la pujada de l’IVA decretada pel PP també per als productes sanitaris justifiquen escanyar encara més 3.000 famílies de la nostra comarca”, diuen des del sindicat.

Per finalitzar, la UGT explica: “Joan Mora, alcalde de Mataró, ha reivindicat públicament davant els responsables de la Generalitat el dret dels treballadors de la Corporació Sanitària del Maresme a cobrar les pagues extres. Abans que les denúncies als jutjats del social substitueixin la negociació col·lectiva, abans que la conflictivitat laboral ompli de cartells i pancartes els nostres hospitals i residències, abans que el malestar i la indignació traspassi les bates blanques, seria molt reconfortant veure els nostres alcaldes i patrons fer algun gest públic de complicitat amb els metges i metgesses, infermers i infermeres, personal auxiliar sanitari, administratiu i de serveis que viu i treballa per la sanitat pública (concertada) a la nostra comarca”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.