La secció tercera de l’Audiència de Barcelona ha acordat el sobreseíment del cas dels sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). La decisió suposa desimputar una cinquantena d’alcaldes i deixar en res un cas que també esquitxava tres batlles del Vallès Oriental: Joan Castaño (Sant Celoni), Martí Pujol (Llinars del Vallès) i Joan Seguer (Parets del Vallès).

Els magistrats consideren que la FMC és una entitat privada i que, per tant, no hi ha malversació de fons públics. En la seva interlocutòria, l’Audiència diu: “Assumit el dret de les entitats locals, els Ajuntaments, a associar-se entre elles, l’aparença primera de l’associació creada és de carácter públic, però aquella aparença no es correspon amb la realitat jurídica, perquè constitueix l’associació una entitat sotmesa al dret privat de manera preferent, tot i que en certs aspectes s’hagi de sotmetre al dret administratiu (quan des d’elles s’exerxeixen competències comunes dels ens associats”. I segueix: “La voluntarietat que és característica de la integració en l’associació, reforça aquesta convicció de què aquesta és de caràcter privat i que per tant, els fons rebuts i gestionats no tenen caràcter públic”.

En aquest sentit, la interlocutòria afegeix: “Podria qüestionar-se la raó que ha portat a cada Ajuntament a integrar-se en la FMC (o en altra associació de característiques similars), i per tant, podria qüestionar-se la despesa que aquella integració suposa (perquè la quota que es devengui per fer-ho és part inequívocament del fons públic que gestiona l’Ajuntament), però des del moment en el que la FMC ha ingressat la quota que es paga per part de cada Ajuntament per a formar-ne part, els diners han perdut la consideració de cabal públic, la qual cosa comporta que el que es faci amb ells ja no constitueixi cap infracció incardinable en el títol que fa referència als delictes contra l’Administració”.

VINCULAT AL CAS MERCURI

El cas dels sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya era la peça 25 bis del cas Mercuri, que investiga la presumpta corrupció de Manuel Bustos, durant la seva etapa d’alcalde de Sabadell. La jutgessa del jutjat número 1 de Sabadell va imputar una cinquantena de batlles en considerar que les dietes que rebien de la FMC eren sobresous encoberts.

Leave a Reply

Your email address will not be published.