Ahir dimarts al vespre va tenir lloc a Can Font-Centre d’Art i Noves Tecnologies la presentació institucional del documental Bellavista, ple de vida! Una quarantena de persones, la majoria veïns d’aquest poble de les Franqueses alguns dels quals protagonistes del documental, van assistir a l’acte, que va incloure bàsicament la conferència Bellavista, la formació d’un barri i d’una identitat, a càrrec de l’historiador Joan Garriga, i de la projecció posterior de la pel·lícula.

La crònica de la formació del veïnat de Bellavista, a partir de les diferents mirades dels seus veïns i veïnes, centra la línia argumental d’aquest documental en tres eixos: la configuració urbanística, l’associacionisme i els moviments migratoris. El documental, al mateix temps que explica la realitat de Bellavista partint de l’actualitat i realitzant flaixos històrics, retrata la qualitat humana de les persones que hi viuen i que han fet possible que Bellavista esdevingui el que és avui dia.

Joan Garriga va començar la seva conferència en què va explicar la història dels primers grans assentaments que es van produir a Bellavista com a conseqüència dels moviments migratoris dels anys 60. L’historiador garriguenc va explicar les carències de tot tipus de serveis que hi havia en aquella època i les reivindicacions que en feien els veïns. Garriga va fer un elogi de l’esforç de la gent per voler aconseguir les millores que necessitava el barri. “Penseu que no els va regalar ningú res”, va afegir.

El conferenciant va exposar dades històriques del barri –com ara que l’any 1965 hi havia 900 habitants a Bellavista i que en només cinc anys es va doblar aquesta xifra– extretes dels llibres, publicats dins la col·lecció Les Franqueses, Bellavista, la construcció d’un poble. Passat, present i futur, dels bibliotecaris franquesins Àngela Granja, Inma Ramírez i Ángel Luceño; Les Franqueses del Vallès: els anys del darrer franquisme i la transició cap a la democràcia (1960-1979), del periodista Ferran Polo; i Les Franqueses: els nostres pobles i la nostra gent a través de la memòria popular, del també periodista Paco Monja.

Després de Garriga, va parlar Agustí Corominas, cineasta i pedagog granollerí, director del documental. Corominas va dir que havia estat “un plaer aprofundir en el coneixement de Bellavista” i referint-se al títol del treball va dir que volia reflectir “la vitalitat que existeix al barri”. Per al cineasta, aquest film és un documental coral, ja que hi intervé molta gent del barri i va agrair la seva participació, “ja que ha estat molt fàcil treballar-hi”.

Just abans de l’inici de la projecció, Carles Font i Noemí Coma, membres de la Taula d’Entitats de Bellavista, van agrair la feina feta i van dir que “tot i que la idea original del documental era fer un breu apunt històric de l’origen de Bellavista a través dels seus primers habitants, el film ha inclòs també una mirada cap al futur, cosa que ens agrada molt”.

Els protagonistes del documental, alguns dels quals estaven presents a l’acte, són Manuel Gómez, Miguel Sánchez, Isabel Benítez, Pere Pérez, Carles Font, Mònica Abajo, Florentina Ortego, Zaaraoui Nejari Abdelkader, Joan Peypoch, Imma Navarro, Hamadou Seydi, Maria González, Clara Guixé, Noelia Romero, Joan Rosell, Rosa Ruiz, M. Carme Membrive, Ismael Cañas, José Márquez i nens i nenes del Casal Infantil Municipal.

L’acte de dimarts va ser la presentació institucional del documental, però l’organització també n’ha prevista una de popular que tindrà lloc el divendres 3 d’octubre, a partir de les 21.15 h, a la plaça Major de Bellavista. Abans de la projecció, es preveu un cercavila amb el grup Always Drinking Marching Band, seguit d’una actuació del Grup de Diables Els Encendraires i d’un sopar popular, on tothom que ho vulgui pot participar-hi portant-hi algun plat. El programa complet d’aquest acte el podeu consultar en el document adjunt.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.