Des de finals del 2013, l’Ajuntament de Mollet, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Institut Català de la Salut impulsen tot un seguit d’actuacions orientades a la prevenció del tabaquisme i destinades principalment a la infància i l’adolescència. Aquestes actuacions han inclòs l’adhesió a un manifest dels 22 centres educatius i 15 entitats esportives, la implantació de projectes educatius de prevenció del tabaquisme en els centres educatius –com el programa “Classe sense fum” i la participació dels escolars en xerrades i exposicions sobre el tabaquisme-, així com la transformació en espais sense fum dels centres esportius municipals i els accessos exteriors dels centres educatius de Mollet.

Durant el primer any, s’han reduït els fumadors en un 40% a l’entorn d’equipaments esportius i educatius. (Foto: Ajuntament)

Durant el primer any, s’han reduït els fumadors en un 40% a l’entorn d’equipaments esportius i educatius. (Foto: Ajuntament)

El projecte implica un treball en xarxa intersectorial que implica nombroses institucions. “Mollet és una ciutat amb un gran bagatge en el treball en xarxa per això va ser escollida com una de les ciutats pioneres per engegar el projecte”, afirmava la directora del Servei d’Atenció Primària Vallès Oriental de l’ICS, Sabina Molina. “Hem de començar a pensar col·lectivament i aprofitar sinèrgies entre organitzacions; a treballar compartint objectius”, declarava l’alcalde, Josep Monràs.

PROJECTE CONSOLIDAT

Un any després, el projecte s’ha consolidat com una intervenció integral, que abasta accions adreçades a l’alumnat, al professorat i monitors esportius i als equipaments, amb la retolació d’Entorn sense fum en escoles i centres esportius. Per aquest motiu, durant l’any 2015 s’estendrà a altres equipaments de la ciutat: centres cívics, biblioteca, Escola d’Adults, Escola de Música, escoles bressol privades, Servei Local de Català, Centre de Serveis Can Lledó, Institut Municipal de Servei als Discapacitats i Museu Abelló.

En la majoria dels casos, han estat els mateixos centres que, en assabentar-se del projecte, ens han demanat de formar-hi part”, explicava la regidora de Salut, Alícia Domínguez. “Això mateix és un indicador dels bons resultats assolits” afegia .la directora del Servei regional a Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Cristina Pérez.

La retolació d’Entorn saludable al voltant d’escoles i centres esportius, llocs on s’hi acumula molta població infantil i juvenil, ha aconseguit que un 40% dels adults deixin de fumar en aquella zona.

COL·LABORACIÓ D’USUARIS I  PROFESSIONALS

El desenvolupament del programa s’ha vist facilitat per la col·laboració d’usuaris i professionals (professorat d’escoles i instituts, monitors esportius, mares i pares) que han participat en el procés assumint un important paper exemplar.

Per facilitar l’adopció del seu paper educatiu i modèlic, s’ha facilitat l’accés dels docents i monitors esportius que encara fumaven a un programa de suport terapèutic per deixar de fumar, obtenint molt bons resultats. Del total de 18 professionals que van adherir-se, un 80% ho va aconseguir. En aquest sentit, la directora de l’Escola Can Besora, Mireia Oliva, una de les participants al programa, explicava que “que molts mestres haguem deixat de fumar ha comportat un canvi de filosofia  i ara som una escola sense fum”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.