De l’Ajuntament de les Franqueses a la Fiscalia Anticorrupció i d’aquesta, als tribunals. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Granollers ha obert diligències per presumptes irregularitats en la concessió de les llicències que van permetre la construcció d’un supermercat Mercadona al sector del Ramassar, entre la ronda Nord, la carretera de Cardedeu i Bellavista. Dues persones van ser citades a declarar com a imputades el 22 de juliol passat. Es tracta de l’exsecretari municipal, Lluís Muñoz, i l’exarquitecte, Joan Valls; una tercera, un tècnic, va comparèixer com a testimoni. A més, l’Administració local va ser requerida per tal que aportés diversa documentació relacionada amb el cas.

La construcció del supermercat Mercadona a Bellavista no era compatible amb el planejament urbanístic de les Franqueses, però tot i així l’exalcalde i actual regidor d’Urbanisme, Esteve Ribalta (PSC), va donar llum verda al projecte. El socialista va ser denunciat a Fiscalia a mitjan de 2012 per quatre companys de l’equip de govern. Des del mateix moment que va transcendir la notícia, ha insistit en què la responsabilitat d’haver tirat endavant la construcció del Mercadona cal atribuir-la als tècnics municipals, ja que, segons ha dit, ell únicament es va limitar a signar el vistiplau en la documentació que li va presentar l’aleshores secretari municipal, Lluís Muñoz.

Muñoz, però, es defensa deixant entreveure que ell va ser víctima d’una maniobra perfectament orquestrada. Segons afirma, Mercadona va presentar la sol·licitud per construir un supermercat el 26 febrer de 2008, quan el secretari municipal era Francesc Esteve, i un assumpte que estava clar i es podia haver resolt en poc temps perquè el planejament urbanístic vigent no permetia la ubicació d’una superfície comercial a la zona escollida, es va allargar fins que ell va prendre possessió del càrrec. “Va arribar fins el 14 d’abril, que és el dia que em vaig incorporar, i em fan firmar una cosa que no l’he estudiada suficientment”, explica. “Em van dir: Escolta, lluís, ens has de signar això que és molt urgent. Hi va haver una mala fe total. Em podia haver negat i estudiar el tema amb calma, però no ho vaig fer. No vaig mirar ni la data”, continua recordant.

Muñoz assegura que no es va mirar la data dels informes i potser tampoc li va prestar l’atenció que calia al contingut; acabat d’arribat al càrrec, i des de la perspectiva del temps transcorregut, creu que va pecar d’excés de confiança. Si s’hagués detingut en els detalls, hauria pogut comprovar que els documents estaven datats quinze dies abans de la seva presa de possessió. “Algú em va enredar i vull demostrar-ho, i si no puc, hauré d’assumir les meves responsabilitats”, afegeix finalment.

DOS INFORMES CONTRADICTORIS

L’arquitecte i cap de l’Àrea d’Obres i Serveis de l’Ajuntament de les Franqueses, Manuel Fernández, va fer un informe negatiu a la implantació de Mercadona perquè la construcció del supermercat resultava incompatible amb el planejament urbanístic vigent. El document, que té data del 28 de març de 2008, només dos dies després de la moció de censura que va treure de l’alcaldia a Francesc Torné (CiU) i la va posar en mans de Ribalta gràcies als vots del PSC, PP i ERC-Verds, és el mateix que va signar l’aleshores secretari municipal, Lluís Muñoz. Hores més tard, li van presentar un segon informe [que Fernández ha assegurat que no va redactar], en aquest cas positiu a la construcció del supermercat, que el funcionari recent arribat també va firmar: tots dos tenien la mateixa data malgrat que la signatura no es va produir el mateix dia. “Em van dir: Lluís, ens hauries de firmar aquest certificat [el negatiu], i posteriorment em van venir dient que havien resolt un problema que hi havia i que havia de tornar a signar [el positiu], recorda. “En lloc d’estripar el primer, el van guardar pel que pogués passar i ha acabat apareixent”, afegeix.

Les normes urbanístiques del Pla Parcial del sector permetien –aleshores igual que ara– els usos comercials sempre i quan aquests estiguin directament relacionats amb l’activitat industrial que es desenvolupa a la zona. És a dir, que les empreses instal·lades poden comercialitzar els productes que fabriquen, però no està permesa la implantació de cap comerç aliè. Segons ha pogut saber setdies.cat, el primer informe negatiu feia referència a què el Programa d’Orientació d’Equipaments Comercials (POEC) de l’any 2004 prohibia nous establiments comercials fora dels nuclis urbans. Un supermercat d’alimentació amb zona d’aparcament no entrava dins dels paràmetres establerts per la normativa, era inviable, però no obstant això el Mercadona es va acabar construint. Muñoz assenyala tres persones com a presumptes responsables de la seva actual condició d’imputat: l’exalcalde Esteve Ribalta; l’exsecretari i antecessor seu en el càrrec, Francesc Esteve; i l’exarquitecte municipal, Joan Valls, qui va continuar treballant per l’Ajuntament un cop es va jubilar.

Per acabar d’embolicar el cas, diverses fonts han explicat a setdies.cat que l’exalcalde Esteve Ribalta va donar el vistiplau el mateix dia a un tercer informe idèntic als dos anteriors (un que deia que l’activitat de supermercat amb zona d’aparcament era compatible a la zona i altre que no), però aquest té la salvetat que no inclou cap valoració de l’exarquitecte qui, un mes després, va enviar a l’empresa un document favorable a la seva implantació. “Si només hi hagués un document, es podria dir que és un error gravíssim, però amb diversos documents la cosa es complica molt. És un error com diu Ribalta? Caldrà veure-ho. Un error no pot ser”, afirma convençut l’exsecretari de les Franqueses.

Muñoz considera inaudit que l’Ajuntament concedís un permís d’aquestes característiques quan la normativa urbanística no ho permetia. “Quina part de culpa va tenir l’alcalde? Jo estaria molt més preocupat del que ell sembla estar”, diu l’exsecretari municipal.

DENÚNCIA I CUSTÒDIA DE L’EXPEDIENT

Per si l’existència de dos informes contradictoris –i d’un tercer incomplet– no provoqués ja prou enrenou, l’actual alcalde, Francesc Colomé (CiU), va encarregar a principis del 2012 un estudi per determinar la compatibilitat del Mercadona amb el planejament urbanístic del polígon Ramassar Nord. La conclusió va ser contundent: el supermercat no es podia construir, els usos de la zona no ho permetien.

Part de l’expedient de Mercadona i del nou informe encarregat per Colomé van arribar a mans de la Fiscalia. Li hi van lliurar quatre regidors de l’equip de govern, companys del mateix Ribalta, que van actuar d’aquesta manera amb el vistiplau de l’alcalde, Francesc Colomé. José Ramírez (CiU), Àngel Profitós (ERC), Javier Álvarez (PP) i la regidora Vanesa García es van desplaçar fins a Barcelona en el vehicle particular del primer d’ells i van entregar tota la documentació.

Després d’analitzar tot el que li van portar des de les Franqueses, la Fiscalia va enviar a l’Ajuntament un requeriment en què li demanava l’expedient relacionat amb la concessió de les llicències d’obres i d’activitats del supermercat a Bellavista. El principal objectiu de la denúncia [Ribalta] no en va tenir coneixement de la traïció de la qual havia estat víctima fins que la gestió va estar finalitzada. Muñoz no afegeix ni treu raons a l’actuació dels quatre regidors envers el seu company de govern, sinó que simplement es limita a preguntar en veu alta: “Com és possible que un Ajuntament doni un permís d’aquestes característiques quan no pot fer-ho? Quina part de culpa hi té l’alcalde? És un error com diu ell? No ho crec”.

Durant un cert temps, l’expedient de Mercadona, que l’exsecretari considera “mal resolt”, no va estar a l’Arxiu Municipal, sinó que es va custodiar al mateix despatx de l’alcalde. Francesc Colomé pretenia així estalviar-se ensurts amb la documentació. “Els hi ha preocupat molt que desaparegués cap document o que aparegués un que no existia. Potser hi ha gent que podria tenir la temptació de treure o afegir quelcom. Ha d’estar, naturalment, en un lloc protegit, on ningú pugui tenir accés”, explica Muñoz. “Una certa precaució, jo també l’hauria tingut”, afegeix.

Aquestes mesures de precaució contrasten amb la manca de cura que, segons l’exsecretari, es va tenir amb l’expedient durant molt temps abans, al llarg del mandat de Ribalta. Muñoz explica que l’exarquitecte municipal, Joan Valls, el va tenir a sobre de la seva taula durant mesos. Aquesta manca de cura podria haver facilitat la desaparició de part de la documentació que aquest professional va elaborar a favor de Mercadona: “No la troben”, afirma. “La pregunta és si ha existit alguna vegada”, es qüestiona.

En la seva defensa, Muñoz explica que ell no va elaborar cap informe, ni a favor ni en contra de Mercadona, sinó que es va limitar a certificar amb la seva signatura la documentació que li van posar davant seu. “Jo només vaig donar el vistiplau. No em vaig enterar de res, i no és una disculpa”, reflexiona en veu alta l’exsecretari de l’Ajuntament. “Trobo escandalós que algú pugui estar manipulant aquest tema quan hi ha una imputació formal”, afegeix. I recorda novament: “L’expedient el va començar l’anterior secretari, Francesc Esteve, qui va deixar el càrrec però paral·lelament va continuar treballant per a l’Ajuntament com a assessor i com a advocat”.

Muñoz afirma que l’exarquitecte municipal –un professional “que considerava una agressió qualsevol observació legal al seu treball”– entrava i sortia de l’Ajuntament amb total llibertat a mitjans de l’any 2012, quan ja estava jubilat. Va ser ell, segons la versió de l’exsecretari, qui va donar el vistiplau tècnic a la implantació de Mercadona, posant com a condició que la concessió de la llicència de construcció estava supeditada a la legalització de l’activitat: “O dones el permís o no –raona l’exsecretari–, però si veus que posteriorment poden sorgir problemes que no es podran justificar, no es posen condicionants. O és un ingenu o un caradura, i no crec que sigui ingenu. És una persona realment sorprenent, que sempre ha tractat el tema d’una manera frívola i, des que va esclatar tot, ha mantingut sempre una posició molt estranya”.

L’exalcalde Esteve Ribalta s’ha defensat tot afirmant que va autoritzar la construcció del supermercat a l’empar de diversos informes tècnics, però no obstant això va avalar el projecte en diversos foros amb totes les armes i arguments que va tenir al seu abast.

APROVAT EN JUNTA DE GOVERN

Un dels punts que es van tractar a la Junta de Govern Local celebrada el 9 d’octubre de 2008 tenia el següent enunciat: “Proposta de concessió d’una llicència d’obres per a la construcció d’un edifici comercial per a supermercat i aparcament al carrer Valldoriolf, 4”. El tema es va incloure a l’ordre del dia després que Yolanda Escribano presentés a l’Ajuntament, en representació de l’empresa Mercadona, S.A., una instància (29 de febrer) sol·licitant els permisos per a iniciar la construcció del supermercat. Segons l’acta d’aquella sessió, la petició es va aprovar per unanimitat d’acord amb l’informe de l’arquitecte municipal. L’Administració local va ingressar una fiança de 39.221,43 euros en acompliment de l’ordenança municipal d’infraestructures públiques i runes, i per la taxa per a llicències urbanístiques i la liquidació provisional de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, 53.923,18 euros.

Posteriorment, el 26 de febrer, la Junta de Govern Local va aprovar la modificació del projecte d’obres de Mercadona, autoritzant l’empresa a desplaçar l’accés a la parcel·la vuit metres cap al sud i disminuir la superfície de l’aparcament en 99,44 metres quadrats, així com a realitzar canvis en la distribució interior i variacions en l’alçada del sostre de planta baixa/soterrani, que va passar de 4 a 4,5 metres. El 5 de març se li va concedir la llicència d’obres de serveis per a la canalització i estesa d’una nova línia subterrània de mitja tensió, segons la sol·licitud presentada el 20 de gener. El 9 d’abril, l’Ajuntament i l’empresa van signar un conveni segons el qual aquesta patrocinaria “el foment d‘activitats orientades a la promoció econòmica en el municipi”.

El 28 de gener de 2010, els assistents a la Junta de Govern Local van acordar per unanimitat deixar sobre la taula la proposta de concessió de la llicència municipal ambiental a Mercadona per a l’activitat de supermercat amb zona d’aparcament. No va ser fins al 18 de març quan aquesta es va aprovar de forma provisional –encara no s’ha concedit la definitiva–, mentre l’alcalde era el socialista Esteve Ribalta i el responsable d’activitats el regidor no adscrit Josep Badía (va ser expulsat del PP arran del seu suport a la moció de censura). L’aprovació es va condicionar al compliment de diverses mesures preventives, control i garantia especificades en diversos informes de la Ponència Comarcal d’Avaluació Ambiental del Consell Comarcal del Vallès Oriental (amb data del 17 de juny de 2009), de l’Agència de Protecció de la Salut (10 d’agost de 2009) i del cap de l’Àrea de Serveis Municipals, on es detalla el punt de vista dels tècnics municipals.

El document diu textualment: “L’activitat de supermercat amb zona per a l’aparcament resta sotmesa en el moment de la seva posada en funcionament a una actuació de control inicial de caràcter mediambiental efectuada pels tècnics municipals d’aquest Ajuntament. Aquesta actuació l’efectuarà l’Ajuntament a petició expressa i per escrit del titular de la llicència. La sol·licitud s’acompanyarà necessàriament del certificat del tècnic director de l’execució del projecte que acrediti l’adequació de l’activitat, l’establiment i les seves instal·lacions a la llicència municipal ambiental concedida amb tots els condicionants i a la normativa i ordenances municipals vigents i que li siguin d’aplicació. En cap cas es podrà iniciar l’activitat fins que no s’hagi obtingut un informe favorable”.

En aquella mateixa sessió també es va aprovar una modificació dels acords en relació al conveni de patrocini que havien signat l’Ajuntament i Mercadona nou mesos abans. Del “foment d’activitats orientades a la promoció econòmica en el municipi” es va passar a una aportació econòmica per part de l’empresa de 75.000 euros que es destinarien a “cofinançar el servei de transport interurbà”. Aquesta contribució a les arques públiques es faria, segons es va establir, en un únic pagament.

LA GENERALITAT NO VA DONAR PERMÍS

La duplicitat d’informes elaborats pels tècnics municipals en una primera fase del procés no són les úniques contradiccions que presenta la implantació de Mercadona en el Ramassar Nord. El pla parcial de la zona es va aprovar l’any 2004, quan era alcalde l’exconvergent Francesc Torné, actual portaveu del grup municipal de Convergència per les Franqueses (CpF). Aleshores, l’Ajuntament va demanar formalment a la Generalitat que els 1.833 metres quadrats de grans superfícies que preveia a les Franqueses el Pla Territorial Sectorial d’Equipaments Comercials de Catalunya (PTSEC) es poguessin implantar en aquesta àrea (sector U) o bé al sector W, sempre en terrenys propers al nucli habitat de Corró d’Avall.

Aquestes eren les dues zones que, donada la seva proximitat a la trama urbana i davant l’impossibilitat de disposar al nucli urbà de suficient espai per a encabir-hi mitjanes superficies comercials, l’Ajuntament va considerar com les més adequades per a acollir futurs establiments. Amb aquest objectiu, el consistori va sol·licitar l’any 2007 a la Generalitat que autoritzés incorporar el sector com a zona urbana consolidada, però la petició municipal va ser rebutjada.

Posteriorment, la Generalitat va donar llum verda a la construcció d’un Mercadona d’uns 1.200 metres quadrats, a tocar a Bellavista, tot considerant que, segons el projecte presentat, la superfície de l’establiment no superava els 1.800 metres quadrats màxims autoritzats pel PTSEC a les Franqueses. Segons diverses fonts consultades per setdies.cat, l’Administració autònoma mai va entrar a valorar si la zona escollida permetia. Va ser l’equip de govern, amb el socialista Esteve Ribalta al capdavant, qui va concedir l’any 2009 la llicència per construir un supermercat en un terreny industrial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.