Divendres 20 de febrer. Pels voltants de les 13:15 hores, dos interns del mòdul MR-1 de la presó de Quatre Camins de la Roca van pujar a la teulada per reclamar canvis en el sistema penitenciari. La resta dels residents al conflictiu mòdul, són ubicats intern per intern a la cel·la corresponent. Immediatament, s’activa el codi 3, previst per a casos d’evasions, i la direcció es presenta al lloc per fer-se càrrec de la situació… Un dels amotinats baixa aviat de la teulada; l’altre s’hi queda durant unes quatre hores: demana respecte als drets humans en el compliment de la seva condemna, després de portar 14 anys sense haver tingut cap benefici penitenciari.

DESCOORDINACIÓ I MANCA D’INFORMACIÓ

Segons ha denunciat UGT Presons en un comunicat de premsa, les ordres i contraordres donades pels comandaments que s’havien de fer càrrec del centre, mentre la direcció es trobava mediant al MR-1 amb els dos reclusos que van pujar a la teulada del mòdul, va provocar confusió entre els treballadors dels altres mòduls, cosa que no va ajudar a establir una línia comuna per resoldre el conflicte. “Si els fets haguessin tingut lloc 15 minuts abans, s’haguessin trobat amb la sortida dels interns de cap de setmana, amb el perill que això comporta si no hi ha ordres clares sobre què cal fer”, afegeixen des del sindicat.

UGT Presons considera que els professionals que van estat al peu del canó van trobar a faltar una figura de lideratge que concentrés les ordres i que aquestes fossin clares. En aquest sentit, destaca que els treballadors del MSOB es van assabentar amb molt de retard dels fets que s’estaven produint a l’interior del centre, i des de on no se sent la sirena, que és la que determina amb el nombre de tocs l’inici i fi del codi corresponent. “Una altra disfunció gravíssima és la comunicació via walkies, ja que o no s’informava o s’informava de manera contradictòria entre les diverses unitats”, expliquen des del sindicat, que a més torna a denunciar que “la manca endèmica de radiotransmissors provoca situacions d’alt risc al personal de vigilància”.

Després de bloquejar el centre penitenciari tant d’entrada com de sortida, es va fer el recompte de reclusos. A l’exterior, els efectius policials controlaven l’accés de famílies i la sortida de vehicles. Sobre les 15:00 hores es va permetre que la guàrdia de matí, així com els professonals de tractament i oficines, abandonessin les instal·lacions. “El fet que tot coincidís amb les comunicacions va fer que el nerviosisme de la població reclusa s’incrementés, especialment al mòdul 1, on quasi es va generat una nova situació de potencial perill que va ser controlada, i que, finalment, va derivar en l’aïllament de 14 interns”, destaquen des del sindicat.

DEMANDES DE MILLORES PROFESSIONALS

UGT Presons considera que cal felicitar els treballadors que, “en moments de gravíssima tensió”, van realitzar “una feina excel·lent, sense la qual no hagués estat possible la normalització de la situació”. En el seu comunicat de premsa, el sindicat afegeix que és hora que els responsables de l’Administració “donin la cara i recolzin fermament els professionals que treballen dia a dia als centres penitenciaris, i no segueixin les directrius polítiques que l’únic que fan és destruir llocs de treball i posar en perill la integritat física” dels professionals.

UGT Presons anuncia que seguirà insistint davant les instàncies competents per aconseguir les modificacions legals necesàries per tal de considerar el treballador penitenciari com autoritat, i que qualsevol agressió o intent sigui qualificada com a atemptat a l’autoritat. “Una possible pena de presó de dos a quatre anys, tal com estableix l’article 551 del Codi Penal, seria un bon element disuasori”, diu al respecte el sindicat.

UGT també recorda que els professionals penitenciaris tenen cada cop “menys i pitjors mitjans per treballar”, que la situació als centres és “cada cop més complicada per la precarietat del material, com ara la manca de walkies”, i que en un lloc de treball com el de la Roca “un petit conflicte pot acabar en situacions molt greus que ningú vol”. El sindicat ha exigit a la direcció de Quatre Camins que “prengi totes les mesures de seguretat adequades per tal d’evitar situacions de risc com les viscudes aquest divendres”. Tanmateix, exigeixen que es prenguin les mesures adients per pal·liar les mancances en recursos humans i materials.

Leave a Reply

Your email address will not be published.