El nom de l’edifici és un acte de reconeixement que Albany fa a mossèn Mateu per la seva tasca en l’educació. Mercè Masjuan, rebesneboda de Facundo Mateu, ha viatjat a la inauguració de l’escola després d’una extensa recerca sobre el missioner.

mossèn mateuEl passat 8 de setembre s’inaugurà un dels edificis de l’escola Sant Josep de la ciutat australiana d’Albany amb el nom de mossèn Mateu, fill de Marata. El maratenc Fecundo Mateu i Cassà, nascut el 1842 a can Roca, va marxar de missioner cap a Austràlia el 1871 i va passar la major part de la seva vida a Albany, al sud de Perth.

El director de l’escola va recordar en l’acte inaugural que mossèn Mateu va ser molt proactiu a promoure l’educació a Albany, molt abans que hi haguessin obertes les escoles del govern, a portar les Germanes a Albany i a convidar els Germans Cristians a Albany a mitjans del 1890 per establir una escola de nois.

La implicació en la vida social i educativa de la ciutat que va tenir mossèn Mateu han dut a una de les seves descendents, Mercè Mateu, a interessar-se per la seva història. Després d’uns períodes d’investigació, Mercè Mateu va fer-ne un llibre –no editat– gràcies al qual ha establert contactes que l’han dut a Austràlia en un dia tan especial com la inauguració del centre, en què anava acompanyada d’una petita comitiva maratenca.

El complex educatiu anomenat mossèn Matheu –Fr Matheu wing– és un edifici amb dues aules que està en funcionament des del febrer del 2014, inici del curs escolar a la zona, però falten encara dues fases de construcció. En total, el complex educatiu mossèn Mateu inclourà noves aules, una biblioteca i oficines. El govern australià paga el 80% de la despesa de construcció; el de Western Austràlia (la zona concreta on és Albany), el 15%; i l’escola, el restant 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.