Les zones rurals espanyoles atrauen l’atenció abans de les eleccions

Amb Espanya enmig d’una campanya electoral, els líders polítics semblen molt interessats en l’anomenada Espanya buida: el nom donat a les zones rurals del país amb poblacions en decadència ràpida. Però a la ciutat de Zamora els ciutadans demanen; és aquesta veritable preocupació o estratègia electoral?

A les províncies que configuren l’Espanya “buida” es necessiten menys vots per a les eleccions, un mecanisme destinat a impulsar la representació. Tot i així, és una cosa que històricament ha beneficiat els grans partits com el dretà del Partit Popular o els socialistes. Aquest any, amb la fragmentació de la dreta en tres partits principals, els PP, els ciutadans de la dreta i l’extrema dreta (VOX), tot pot canviar.


La província de Conca pertany a l’anomenada “Lapònia del Sud”, gran part del territori espanyol format per deu províncies. La seva densitat de població està per sota dels 8 habitants per quilòmetre, la més baixa d’Europa i superada només per parts de la Lapònia original a Finlàndia.

Benjamin Prieto és president de la Diputació de Conca i durant més de vint anys és alcalde del poble de 248 habitants. Acostumada al seu partit a guanyar aquestes àrees, el nou paisatge polític li planteja algunes incerteses.

“Els votants volen una opció de centre-dreta, hi ha una distribució de vots en territoris on” les majories naturals “corresponen al centre-dret que és el Partit Popular, però aquestes majories poden ser modificades, empenyent així els seus vots a la segona l’elecció, això no és exactament el que volia el votant “.

El congrés espanyol té 350 escons. A les zones menys poblades, on només es trien 2 a 5 escons per provice, 101 escons estan en joc. Això és gairebé tants com a les cinc províncies més poblades del país; Madrid, Barcelona, ​​València, Sevilla i Alacant.

El sistema electoral espanyol utilitza la llei D’hondt que no és proporcional i tendeix a beneficiar a les parts amb més vots que permetin majories i estabilitat al Parlament.

Malgrat el suposat interès creixent de les parts en les zones rurals, per als joves votants com Almudena, 28 de les expectatives de Huete segueixen sent molt baixes.

“Si els joves com jo es traslladen a altres ciutats, els nostres fills creixeran a altres ciutats i després el poble morirà. Crec que no tenim el 100% d’oportunitats ara mateix”.

Alguns, com Ana Morillos, portaveu de la Plataforma Ciutadana Viriatos Zamora, lluiten per assegurar-se que la seva terra no s’oblidi.

“Els polítics no poden donar una solució a la Espanya abandonada”, diu. Totes les mesures que s’estan discutint ara mateix són només mesures electorals. Ells, els polítics, són els responsables de crear aquesta Espanya abandonada. Per alguna raó, hi ha aquest programa de despoblació “, va afegir.

Per al politòleg Manuel Mostaza, originari de la regió despoblada de Sanabria, a la frontera amb Portugal, el fet que el buit d’Espanya estigui fins i tot en l’agenda política és un progrés.

“L’arribada d’una festa d’ala ala que és Ciudadanos, una festa a l’extrema esquerra que és Podemos i ara una altra a l’extrema dreta que és VOX, significa que les grans parts ja no són certes, per exemple, de guanyar el seu lloc Zamora: això ha tingut un efecte positiu: per acabar, estem parlant d’Espanya buida. Ara, guanyar seient (diputat) a Zamora ja no és fàcil per a cap partit i això permet trobar aquest espai a l’agenda política. . “

Crec que per resoldre un problema, primer cal incloure’l a l’agenda política ”, va dir Mostaza.